Samhandlingsarena

Det er flere samhandlingsarena på kommunenivå som har betydning for oppvekstvilkår til barn og unge i Hemnes kommune. Politiske utvalg som kommunestyret, formannskapet, og Helse-, omsorgs-, og kulturutvalget utgjør samhandlingsarena mellom administrativ og politisk ledelse. Dette reguleres av Kommuneloven.

Rådmannens ledergruppe er den øverste samhandlingsarena i den administrative delen av kommuneorganisasjonen.

Samhandling på overordnet nivå med eksterne samarbeidspartnere og i interkommunale samarbeid forvaltes på kommunenivå. Det er etablert flere samhandlingsarena til forvaltning av samarbeidet.

Mer informasjon om den enkelte samhandlingsarena finner du under kulepunktene nedenfor.

Politiske utvalg

Det øverste politiske utvalget i kommunen er Kommunestyret, som ledes av ordfører. Kommunestyret fatter vedtak på områder av prinsipiell betydning og legger rammer for kommunens arbeid for barn og unge gjennom behandling av blant annet budjett- og økonomiplan, kommuneplan og kommunedelplaner. Rådmannen har ansvar for at de saker som legges fram for politisk behandling er forberedt på forsvarlig måte og i samsvar med de regler som lov, reglement og andre bindende bestemmelser gir.

Formannskapet

Helse-, oppvekst- og kulturutvalget (HOKU)

Strategisk ledergruppe

Strategisk ledergruppe er den øverste administrative samhandlingsarena. Gruppen ledes av rådmannen og består av følgende medlemmer;

  • Rådmann Amund Eriksen
  • Fungerende assisterende rådmann/Personalsjef, Rolf Fjellestad
  • Enhetsleder Skole, Rolf Arne Westgaard
  • Enhetsleder Barnehage, Heidi Lien
  • Enhetsleder Omsorg, Kari Lillebjerka
  • Enhetsleder Tekniske tjenester, Thomas Wirthgen

Strategisk ledergruppe behandler saker av overordnet karakter og er styringsgruppe for blant annet "Go Oppvekst", "Bedre Tverrfaglig Samhandling (BTS)" og "Helsestasjon for Ungdom".

Gruppen møter hver mandag.

Helgelandssykehuset

Samhandling mellom Hemnes kommune og Helgelandssykehuset reguleres av en samarbeidsavtale og tjenesteavtaler. Overordnet samarbeidsorgan (OSO) har som formål å utvikle et velfungerende faglig/administrativt samarbeid mellom kommunene og Helgelandssykehuset HF. OSO skal arbeide for gode samhandlingsarenaer på Helgeland med gjensidig dialog mellom forvaltningsnivåene og bidra til økt forståelse for partenes ulike utfordringer og muligheter. OSO skal tilrettelegge for gode prosesser og bidra til utvikling av gode pasientforløp. OSO er et rådgivende organ for kommunene og Helgelandssykehuset HF.

OSO har 12 medlemmer, hvorav kommunene har 6 og Helgelandssykehuset 6 medlemmer. Det velges personlig vararepresentant for alle faste medlemmer. Kommunenes representanter velges av regionrådene på Helgeland. Hemnes kommune har pr idag ikke medlem i OSO (2020 - 2022).

Kontaktinformasjon Samhandlingsavdelingen i Helgelandssykehuset HF

 

IK Legevakt

Hemnes kommune deltar i et interkommunalt samarbeid om legevakt sammen med Rana kommune. Det er Rana kommune som er vertskommune for dette. Samarbeidet reguleres av egen samarbeidsavtale. Det avholdes samarbeidsmøter 2 ganger pr år.

IK Barnevernsvakt

Hemnes kommune deltar i et interkommunalt samarbeid om barnevernsvakt sammen med Vefsn, Hattfjelldal, og Grane. Vefsn kommune er vertskommune for dette. Samarbeidet reguleres av egen samarbeidsavtale.

Fosterhjem Helgeland

Hemnes kommune deltar i det interkommunale samarbeidet Fosterhjem Helgeland om fosterhjem sammen med Rana, Vefsn, Lurøy, Nesna, Grane og Hattfjelldal.

Partnerskapsmøte NAV

Hemnes kommune og NAV Nordland utgjør partnerskapet i forvaltning av NAV Hemnes. Partnerskapet er regulert av NAV-loven og en egen partnerskapsavtale.

Planverk og verktøy

Planverk på kommunenivå er lovverk og andre nasjonale føringer, kommuneplanen, kommunedelplaner, og budsjett og økonomiplan.

Statistikk fra Ungdata, Folkehelseprofilen, Oppvekstprofilen og KOSTRA brukes som del av kunnskapsgrunnlaget for strategiske beslutninger.

Mer informasjon om nasjonale føringer, kommunens planverk og statistikk finner du under kulepunktene nedenfor.

 6513668  2547863

Kommuneplan samfunnsdel

Kommuneplanens samfunnsdel er pålagt og forankret i plan- og bygningsloven. Allerede i lovens formålsparagraf er det slått fast at planleggingen skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver. I lys av dette har både fylkeskommunen og fylkesmannen utarbeidet sine forventninger til kommunens planlegging. Dette ligger til grunn for planen. Kommuneplanen finner du her.

Budsjett og økonomiplan

Budsjett og økonomiplan definerer de økonomiske rammene for kommunens virksomhet. Gjeldende og neste års budsjett og økonomiplan finner du her.

 6513668  3161239

Kommunedelplan Barn & Unge

Kommunedelplan Barn & Unge beskriver kommunens overordnede mål og strategier innenfor temaet. Kommunedelplanen finner du her.

Kommunedelplan Helse & Omsorg

Kommunedelplan Helse & Omsorg beskriver kommunens overordnede mål og strategier innenfor temaet. Kommunedelplanen finner du her.

Forside Leselyst

Kommunedelplan Leselyst

"Med «Leselyst i Hemnes» 2016-2020 ønsker enhet barnehage og skole å sikre en helhetlig og god språk-, lese- og skriveopplæring for alle barn og elever i kommunen. Planen strekker seg fra helsestasjon, barnehage og ut grunnskolen. Gjennom felles tverrfaglig satsing og systematisk arbeid på alle nivåer ønsker kommunen at elevenes leseresultater heves. For å 4 lykkes, må alle parter; politikerne, folkebiblioteket, helsesøstre, foreldrene, ledere og alle ansatte i barnehage og skole samarbeide for å gi språk-, lese- og skriveopplæringen høy prioritet." (kilde: Leselyst s. 3)

Planen er under revidering med oppstart i 2022.

Medvirkning

Hemnes Ungdomsråd

Råd for likestilling og funksjonshemming

Ungdata

Oppvekstprofilen

Forside Strategi brukermedvirkning[1]

Strategisk plan for brukermedvirkning og innbyggerdialog

Kommunestyret vedtok en strategiske plan for brukermedvirkning og innbyggerdialog 29.04.2021.

"Innbyggerdialog og brukermedvirkning er sentrale elementer i utviklingen av kommunene til å bli samskapende der innbyggere og brukere får en annen rolle. Kommunene er stadig under endring, fra myndighet til servicevirksomhet til lokalt fellesskap, eller også kjent som samskapingkommuner. Med samskaping menes felles ansvar og mulighet for påvirkning av utviklingen av lokalsamfunnet, der organisasjoner og innbyggere samspiller med kommunen. Hemnes kommune har et målrettet utviklingsarbeid der disse perspektivene skal ha en sentral plass. Dette dokumentet omhandler en strategi for innbyggerdialog og for brukermedvirkning i Hemnes kommune, på individ-, tjeneste- og systemnivå (politisk). Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet, hvilket innebærer at bruker har en rett til å medvirke og tjenesten en plikt til å involvere. Brukermedvirkning er samtidig et virkemiddel som kan bidra til økt treffsikkerhet både i utforming og gjennomføring av tjenestetilbud."

Strategisk plan Brukermedvirkning og innbyggerdialog.PDF

Logo Hemnes ungdomsraad

Hemnes Ungdomsråd

Ungdomsrådet i Hemnes kommune skal fremme barn og unge sine interesser i kommunen. Ungdomsrådet skal selv, eller i samarbeid med andre, skape tiltak og legge til rette for barn og unge. Ungdomsrådet skal bidra til at Hemnes blir en så god oppvekstkommune som mulig. Ungdomsrådet i Hemnes består av 11 faste medlemmer og 11 varamedlemmer – i alderen 13 – 19 år.

De siste årene har Hemnes ungdomsråd vært med å sette dagsorden, for at Hemnes skal bli en bedre oppvekstkommune for barn og unge. I nært samarbeid med «Med ungdom i fokus» (MED) har de gjennomført flere større «Fokusdager», der tema som fritid, rus og psykisk helse har vært sentrale. Senest i 2019 arrangerte rådet, i samarbeid med «LEVE» en Fokus dag om psykisk helse og selvmordsproblematikk som tema. Her deltok også Helsesista. Arbeidet med å bli en bedre oppvekstkommune er også i tråd med kommuneplanens samfunnsdel 2013 – 2025 – Hovedmål 2: «I 2025 er Hemnes kjent som en kommune med ekstra gode oppvekstsvilkår.»

 

Råd for likestilling og funksjonshemming

Råd for likestilling og funksjonshemming

Forside Ungdata 2019

Ungdata

Hemnes kommune har gjennomført Ungdata undersøkelser blant elever i 8.-10. klasse i 2013, 2016, 2019 og 2022. Fra 2022 har også 5.-7. klasse deltatt. Resultater fra undersøkelsen i 2022 vil bli tilgjengelig i løpet av april 2022. Rapporten fra 2019 finner du her.


"Ungdata er lokale barn- og ungdomsundersøkelser der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden. Undersøkelsene er tilpasset barn og ungdom på mellomtrinnet (5.-7.-trinn), ungdomstrinnet og i videregående opplæring.

Ungdata-undersøkelsene omfatter et bredt spekter av temaområder. De som svarer på undersøkelsen får spørsmål om foreldre, venner, skole, lokalmiljø, fritidsaktiviteter, helse og trivsel. På ungdomstrinnet og i videregående opplæring er det også med spørsmål om rusmiddelbruk, seksualitet, risikoatferd og vold. Spørsmålene i Ungdata dekker helheten i barn og ungdomsliv. Les mer om spørreskjemaet her. 

Siden 2010 har over 665 000 ungdommer fra nesten samtlige norske kommuner deltatt i ungdomsdelen av Ungdata-undersøkelsene, og siden 2017 har over 100 000 barn på mellomtrinnet (5.-7. trinn) svart på Ungdata junior-undersøkelsen. Ungdata gir dermed et godt innblikk i hvordan det er å være ung i Norge i dag." (kilde: ungdata.no)

Forside Oppvekstprofil 2022

Oppvekstprofilen

Oppvekstprofilen for Hemnes kommune i 2022 finner du her. Mer informasjon om Oppvekstprofilen finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.

"Oppvekstprofilene er bygget opp som en fire siders rapport med en temaartikkel på midtsidene og oppvekstbarometeret på siste side. Oppvekstprofilene er bygget etter mal fra folkehelseprofilene. 

Bydelsprofiler finns for fire byer, klikk på lenkene for å få opp bydelskart: Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. 

På side 1 i oppvekstprofilen for 2022 presenteres utvalgte nøkkeltall som setninger. Disse setningene er resultat av statistisk testing og variere fra kommune til kommue ut fra om de ligger bedre eller dårligere an enn landet. 

På side 2 og 3 finner du årets temaartikkel. Nettversjon av temaartikkelen 2022 med referanser finnes her: Betydningen av sosial uliket for barns helse og oppvekst.

På side 4 i oppvekstprofilene finner du oppvekstbarometeret med tabell og diagram. Oppvekstbarometeret inneholder nøkkeltall for følgende tema:

Befolkning
Levekår
Barnehage og skole
Fritid og nærmiljø
Helse og helsetilstand

Til sammen viser barometeret nøkkeltall for 30 statistikkemner, såkalte indikatorer. Kommunen eller bydelen blir her sammenliknet med landet som helhet.

Nøkkeltallene er valgt ut fra et forebyggingspotensiale, men er også et resultat av hva som er tilgjengelig statistikk for kommuner og bydeler." (kilde: fhi.no)

Kommunebarometeret

Her finner du kommunebarometeret for Hemnes (krever innlogging).

Statistikk for barnehage - analysebrettet

Her finner du statistikk for barnehagene i Hemnes.

Statistikk for grunnskole - analysebrettet

Her finner du statistikk for grunnskole i Hemnes.