IMG_3844.JPG

Grane kommune:

KS-047/14 Vedtak:

Grane kommune deltar i en prosess som har som formål å avklare eventuell etablering av en ny regionkommune. En legger til grunn at aktuelle kommuner blir omforent om prosessplan, og den videre organisering av prosessen.

Ordføreren, i samarbeid med administrasjonen, får fullmakt til å kontakte aktuelle kommuner for å forberede oppstart av en prosessplan.

Rådmannen utarbeider søknad til KMD om tilskudd på inntil kr. 100 000.- for å dekke kostnadene knyttet til prosessen.

Grane kommune legger til grunn at sak om framtidig kommunestruktur framlegges kommunestyret i løpet av forsommeren 2016.

I forkant av KS-behandlingen arrangeres det rådgivende folkeavstemming.

infotavle Hattfjelldal sentrum.JPG

Hattfjelldal kommune:

KS-070/14  Vedtak:

Hattfjelldal kommunestyre beslutter å delta i kommunereformprosessen med utredning av alternativer for en evt. ny kommunestruktur.

Formannskapet nedsettes som lokal styringsgruppe i utredningsarbeidet.

Som fase 1 i arbeidet gjennomføres det en fakta-utredning av alternative nye kommunesammenslutninger innen 01.06.15. Rådmannen leder dette arbeidet og rapporterer til formannskapet.

Det gjennomføres en fase 2 i prosjektet med vurderinger og prioriteringer, og med bred involvering av kommunens innbyggere. Fase 2 gjennomføres i perioden juni 2015 til mai 2016, som grunnlag for kommunestyrets vedtak i juni 2016.

Kommunestyret forutsetter at standardiserte faktaoppsett og spørreundersøkelser rettet mot innbyggerne som utarbeides av departementet benyttes i høringen av innbyggerne, dette som skissert i kommuneproposisjonen 2015.

I forkant av kommunestyrets avgjørelse avholdes rådgivende folkeavstemming mellom/ over de forskjellige alternativene.

Følgende alternativer skal utredes:

1) Fortsette som egen kommune – evt. med mindre grensejusteringer.

2) Inngå i en kommune med Vefsn og Grane.

3) Inngå i en kommune med Grane, Vefsn og Hemnes

4) Inngå i en kommune med Hemnes.

5) Inngå i en kommune med Grane.

6) Inngå i en kommune med Grane, Hemnes.

7) En utredning med HALD-kommunene, Vefsn, Grane og Hattfjelldal.

Kommunestyret bevilger kr. 100 000.- pr. år i budsjett for 2015 og 2016 til dekning av prosjektkostnader, med slik kontering:

200.100.11200.2004: 100.000,-

200.100.19533.2004: -100.000,-

Det søkes departementet om tilskudd på kr. 100.000,- til dekning av omkostninger ved prosessen.

Vedtak Hattfjelldal.pdf

 

Bjerkmoen - Okstindene.JPG

Hemnes:

KS-38/14 Vedtak:

Hemnes kommune går videre med utredninger av følgende alternativer til framtidig kommunestruktur for Hemnes:

1) Fortsette som egen kommune – evt. med mindre grensejusteringer.

2) Inngå i en storkommune med Rana, Lurøy og Nesna (evt. flere)

3) Inngå i en storkommune med Grane, Hattfjelldal og Vefsn

4) Inngå i en kommune med Hattfjelldal eller i en kommune med Hattfjelldal og Grane.

5) Inngå i en storkommune med Rana og Vefsn.

6) Inngå i en storkommune med Hattfjelldal, Hemnes og Rana.

Første fase med innhenting og sammenstilling av faktagrunnlaget for de ulike alternativene utføres administrativt med ferdigstillelse av rapport innen 1. juni 2015.

Kommunestyret forutsetter at politikerne involveres i videreføringen av prosessen i neste fase når vurderinger og prioriteringer skal gjøres på grunnlag av framskaffet informasjon.

Likeens må befolkningen involveres på en grundig måte i fase 2. Fase 2 må være ferdig utredet forsommeren 2016 slik at kommunestyret har grunnlag for å fatte endelig vedtak i juni 2016 om framtidig kommunestruktur for Hemnes - i samsvar med den sentrale frmdriftsplanen.

Vefsn:

KS-97/14 Vedtak

1. Vefsn kommunestyre vedtar følgende handlingsplan for fase 2:

a. Rådmannen utarbeider søknad til (Kommunal- og moderninseringsdepartementet) KMD om tilskudd på inntil kr. 100.000 for å dekke kostnader knyttet til informasjon og folkehøring.

b. Felles seminar for kommunestyrerepresentanter i de deltakende kommuner i november 2014.

c. Vefsn formannskap inviterer til åpne møter i samarbeid med lokalutvalgene/grendeutvalgene på de steder ordføreren finner formålstjenelig i perioden 01.01. – 01.03. 2015 for å informere om kommunestrukturprosjektet og for å stimulere til debatt i forkant av kommunestyrevalget høsten 2015.

d. Vefsn kommunestyre inviterer til åpent folkemøte våren 2015 hvor det sentrale tema skal være fremtidig kommunestruktur. Dette møtet forsøkes samordnet med tilsvarende møter i de andre deltakende kommunene.

e. Vefsn kommunestyre forutsetter at standardiserte faktaoppsett og spørreundersøkelser rettet mot innbyggerne som utarbeides av departementet, benyttes i høringen av innbyggerne, dette som skissert i Kommuneproposisjonen 2015

f. Vefsn kommunestyre ser positivt på at det utredes en kommunestrukturmodell der Hemnes, Hattfjelldal, Grane og Vefsn er et alternativ.

2. Vefsn kommunestyre vil ta endelig stilling til ny kommunestruktur i etterkant av kommunestyrevalget i 2015, dette før årsslutt 2015.

Vedtak Vefsn.pdf

 

Hovedalternativer:

De fleste kommunestyrene har vedtatt utredning av mange forskjellige kombinasjoner, men disse har til slutt munnet ut i 3 hovedprosjekt for kommunene som deltar her:

a)  Vefsn + HALD-kommunene (evt. inkludert Grane og Hattfjelldal)

b) Grane, Hattfjelldal, Hemnes og Vefsn

c)  Hemnes, Lurøy, Nesna, Rana, Rødøy og Træna

I og med at Både Hemnes og Vefsn er involvert i mer enn en utredning, er det behov for en viss samordning av prosessene.

Det forutsettes også at utredning av andre alternativer kan utledes av faktagrunnlaget i disse 3 hovedalternativene.