DSC_1387_01.JPG

Etablering av Helgeland ungdomsråd

Våren 2014 tok ungdommer fra noen av ungdomsrådene på Helgeland – blant annet fra Hemnes – initiativ til å møte alle ordførerne på Helgeland. De møttes på Helgelandskonferansen i Mosjøen. Her presenterte ungdommene ideen om et felles ungdomsråd for hele Helgeland. Rådet skulle settes sammen med ungdom fra de kommunale ungdomsrådene på Helgeland, og rådet skulle arbeide med saker som angår ungdom på Helgeland.  Samtlige ordførere syntes at ideen om et slikt råd var veldig god, og de oppmuntret ungdommene til å gå videre med arbeidet.

Det ble etablert et interimsstyre, med representanter fra alle regionene på Helgeland. Fra Hemnes deltok Sigrid Marie Rydsaa. I forbindelse med konferansen i Tärnaby hadde alle ungdomsrådene valgt en egen delegat som skulle være med på etableringsmøtet av den nye regionale ungdomsrådet. Interimsstyret hadde hatt flere møter de siste månedene for å utarbeide forslag til vedtekter, og for å forberede møtet i Tärnaby.

Skoleringskonferanse for ungdomsråd

For 6 året på rad ble det arrangert skoleringskonferanse for medlemmer i kommunale ungdomsråd på Helgeland. Frem til nå har det vært ungdom og voksne fra Vefsn, Brønnøy og Hemnes som har planlagt og lagt til rette for konferansene. Opp til 120 ungdommer har vært med hver gang. Fem av konferansene er blitt arrangert i Sverige, en på Mo. De siste fire årene har det også vært med ungdom og voksne fra kommuner i Västerbotten i Sverige. Nordland fylkeskommune har vært aktivt med å støtte konferansene økonomisk.

På årets konferanse var det tema som; hvordan jobber vi og hvordan samarbeider vi i ungdomsrådet, hvordan samarbeide med «Ungdommens fylkesting», det var innlegg om fagarbeiderutdanning, hvordan søke penger til ulike prosjekt, hva betyr kommunereformen for ungdom – hvordan kan ungdom bidra i denne prosessen, hva skal til for at jeg skal bosette meg på Helgeland som voksen.

På lørdag var det også et innlegg fra en gjest fra England. Han snakket om et prosjekt som heter «Investing in children» (IIC). Dette er et prosjekt som det regionale ungdomsrådet trolig vil arbeide videre med i tiden fremover. Det var idedugnad, og det var selvsagt tid til en tur i slalåmbakken og ikke minst; tid til sosiale aktiviteter og stifte nye bekjentskaper - rett og slett å ha det veldig moro. På lørdag var det «gallamiddag», med mye underholdning, futt og fart!


DSC_1326.JPG
Fra venstre: Liam Cairns (IIC), Leif Arne Sørnes Larsen (Hemnesberget), Marita Martinsen (Korgen) , Sigrid Marie Rydsaa (Korgen) og Markus Johansen Øren (Korgen).


 

«Ungdomskonferanse er topp og spennende!»

Vi fikk en liten prat med ungdommene fra Hemmes i en liten pause i det hektiske programmet på konferansen i Tärnaby.

Dommen er samstemmig: «Dette er kjempeartig! Vi lærer mye, og vi blir kjent med masse nye ungdommer fra andre kommuner på Helgeland.» Markus sier at han tror har snakket med nesten alle. «Og det er jo bare greie folk her.»

Sigrid er «veteranen» i delagasjonen fra Hemnes. Hun har vært med på denne konferansen to ganger tidligere. Sigrid har vært også medlem av Hemnes ungdomsråd noen år, men gikk ut av styret i fjor. Det siste året har hun gjennom sin plass i interimsstyret vært med å planlegge etableringen av det nye regionale ungdomsrådet. «Det har vært veldig lærerikt og spennende. Men mye arbeid også. Spesielt nå de siste ukene har det vært veldig mye å gjøre. Da skulle vi planlegge alt som skulle skje på konferansen, samtidig måtte vi også få ferdig forslag til vedtekter for det nye rådet. Men veldig gøy også! Vi har fått lov til å bestemme og planlegge helt hvordan dette skulle bli.

Det viser at vi har store muligheter for å påvirke, dersom vi engasjerer oss. De voksene hører på oss, og gir oss medbestemmelse om vi selv ønsker det. Det er viktig for oss å sie fra hvordan vi vil ha det. Hva som funger, og hva som ikke fungerer. For eksempel så er det viktig at det er gode utdanningstilbud på Helgeland, at det er muligheter for oss å få arbeid.

En annen ting er at kommunikasjonene Helgeland, mellom kommunene og innad i kommunene, må bli mye bedre», sier Sigrid med engasjement og glød. «Dette er noe av det jeg tror det nye rådet vil arbeide med. Det er viktige saker for oss som er ungdommer på Helgeland.»

For Marita er det første gangen hun er med på denne konferansen. Hun synes at dette er veldig «skøy». Marita ble valgt inn i Hemnes ungdomsråd i høst. Hun er også medlem i arbeidsutvalget i Hemnes ungdomsråd, og nå ble hun også fast medlem av styret i Helgeland regionale ungdomsråd! «Jeg synes det er veldig spennende og lærerikt å være med på dette», sier Marita. «Å være med å engasjere seg er viktig. Når vi er med i ungdomsrådet har vi mulighet for å påvirke. Nå er det mye som skjer, og det er spennende å få være med både i ungdomsrådet hjemme i Hemnes og i det regionale rådet. Dette gleder jeg meg til!», sier Marita.

Det er vi som er fremtiden – de voksne bør lære litt av oss! Hele gjengen fra Hemnes sier at ungdommen viser vei. «Bare se på oss; vi får jo til å samarbeide, mens de voksene politikerne bare krangler om alt sammen. Kanskje de kan lære litt av oss?» spør de med et glimt i øyet. «Det er jo vi som er fremtiden.

Klarer vi som er unge nå å samarbeide på hele Helgeland, så kan det bli en bedre fremtid for alle. Vi blir godt kjent med hverandre gjennom jobbinga i ungdomsrådene, og ikke minst når vi møtes på konferanser som dette.  Dette kan vi ta med oss når vi blir eldre, og kanskje kan vi samarbeide mer og krangle mindre når vi blir voksne?»

Gjengen fra Hemmes tror også at mer kontakt mellom ungdommene på Helgeland kan bidra til tettere bånd, og kanskje blir det lettere å slå sammen kommunene også – dersom det blir noe av. – «Det er jo vi som skal overta, sier de – vi kjenner hverandre og det er jo bra for det som ligger foran oss.» Ungdommene fra Hemnes angrer ikke på at de bruker en helg på å dra på konferanse i Sverige. «Det er utrolig stort, spennende og lærerikt å få være med på dette! Får vi muligheten, så blir vi med neste år også, helt sikkert», avslutter de. 

 

Foto: Harald Fåkvam