Hemnes kommune er i en akutt situasjon etter at det ble vedtatt å legge ned fabrikken Natre Vinduer. Over 100 arbeidstakere i kommunen blir stående uten jobb. - Regjeringen vil stille opp for Hemnes, og foreslår å løyve 4 millioner kroner til omstillingsarbeidet allerede nå i 2023, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).

- Når hjørnesteinsbedrifter som dette blir lagt ned, er det dramatisk og alvorlig både for lokalsamfunn, familier og den enkelte. Regjeringen ønsker å bidra til at dem som nå står uten jobb, fortsatt ser en fremtid i kommunen, sier Sande. 

I tilfelle hvor en hjørnesteinsbedrift forsvinner, vil kommunen på kort tid ha mange uten arbeid. Da er det viktig for kommunen å komme raskt i gang med å finne alternative jobbmuligheter til disse. Regjeringen har derfor foreslått 4 millioner kroner til Nordland fylkeskommune allerede i nysalderingen av statsbudsjettet for 2023. 

- Regjeringen har lagt vekt på å respondere raskt. Med disse pengene kan Hemnes starte arbeidet med en gang, sier Sande videre. 

Hemnes kommune har allerede et mindre omstillingsprogrammer gående i kommunen. Med de nye midlene vil kommunen kunne oppskalere det eksisterende programmet til å møte den utfordrende situasjonen. 

- Vi er kjent med at kommunen arbeider med en søknad om ekstraordinær statlig omstilling. Den søknaden må vi behandle når den kommer. Forslaget til bevilgning i dag er midler til fylkeskommunen for raskt å komme i gang med et omstillingsarbeid for å håndtere situasjonen.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringa-vil-hjelpe-hemnes-a-starte-omstillinga-allereie-i-2023/id3015886/