Og dessuten ønsker regjeringen at «det offentlige må gå foran som ansvarlig forbruker og etterspørre miljøvennlige varer og varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder.»

Som et ledd i oppfølgingen for å nå disse målsettinger har Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) og Landbruks- og matdepartementet (LMD) etablert et toårig samarbeidsprosjekt som kalles ”Økoløft i kommuner”. Statens landbruksforvaltning (SLF) bidrar administrativt og er bindeleddet ut til kommunene.

Hemnes kommune sendte først inn en foreløpig prosjektskisse for å vise at vi var interessert i å delta i ØKOløftet. Innspill til videre utforming til søknaden kom fra kommunens innbyggere på et åpent Økologisk møte (23. januar 08), resultatet fra dette møtet ble videreformidlet i møte med Kontaktutvalget for landbruk og Landbruksnemda. Den 14. februar ble det vedtatt i kommunestyret ett vedtak om å sende inn en søknad. Vedtaket fikk ett solid flertall, hvor kun 2 stemte imot.

Etter at alle vilkår for deltagelse i prosjektet var fremkommet av tilsagnsbrevet, og at dette igjen hadde blitt sett på av Landbruksnemda - ble tilbudet om å delta i ØKOløftprosjektet godtatt! På landsbasis ble kun 33 søknader av i alt 52, kvalifisert til å få delta. Oppstartsdato til vårt ØKOløft-prosjekt ble satt til 3 sep. 2008. Prosjektet varer da frem til 2. sep. 2010.

Kommunen har fått kr. 120.000,- for å gjennomføre vårt ØKOløft-prosjekt. Kommunens bidrag er å sette av disponibel arbeidskraft 1 dag pr. uke i 2 år til prosjektet.

Hemnes kommunes ØKOløft-prosjekt består av ialt 6 delprosjekter, som er:

1) Opplæring i økologiske produksjonsmetoden, gårdbrukere og landbrukskontoret.

2) Skoleungdom lærer om økologisk produksjon.

3) Stimulere til at innmarkbeiter som har mottatt SMIL-midler - legges om til økologiske arealer.

4) Samarbeide med et landbrukskontor i en annen kommune (Hattfjelldal).

5) Fokusere på kommunen som forbruker av økologiske varer/produkter.

6) Foregangskommunen Hemnes – hvordan vi satset og utviklet ØKOløftet (Dvs. sluttrapportering og forelesning i andre kommuner, hvis noen ønsker det).

Sissel V. Lillebjerka v/Planavdelingen, er prosjektleder for Hemnes kommunes Økoløft-satsning, forteller at: «Ennå har vi kun noen få økologiske produsenter i kommunen. Så noe av det viktigste med ØKOløft-prosjektet vårt er å øke kunnskapen om den økologiske produksjonsmetoden, men også det å bygge videre på det lille økologiske miljøet og den økologiske kompetanse som faktisk finnes».

«Det er også viktig å få bygget opp faglige og sosiale nettverk rundt de økologiske produsentene på lik linje som de som dyrker konvensjonelt har». «Og vi må vite litt mer om hverandre før vi kan få til noe mer sammen».

«Alle gårdbrukere har muligheten til å få en helhetsvurdering om gårdens bygninger, jordtypen og om dagens drift er egnet for økologisk produksjon. Her er det blandt annet fagpersoner ved Økoringen Helgeland gir dette gratistilbudet til alle som ønsker det. Be om å få et «gratis førstegangsråd» (GFR). Dersom det har gått noen år siden du fikk ett slikt tilbud, er det mulig å be om å få ett nytt! Dette fordi vilkårene for økologisk produksjon har endret seg mye de siste årene - så det som var ulønnsomt få år tilbake - kan ha blitt lønnsom produksjon i dag!»

«Mange ganger er det slik at når man legger om - må dyreantallet noe ned, men inntjeningen opprettholdes ofte på samme nivå som før omlegginga».

«I løpet av februar-09 ønsker vi å motta 2 dagers gratis veiledning fra KjøkkenØkologi. Dette kan bli spennende for kjøkkenpersonellet i kommunen».

«Delprosjektene 1, 2 og 5 kan fortsatt motta innspill og ønsker fra kommunens innbyggere. Her er det ennå rom for å gjøre noe. Så har du interesse av noe innenfor økologisk - ta kontakt!» avslutter Sissel V. Lillebjerka med (tlf. 75 19 71 44).