I forbindelse med varsel om mulig nedleggelse av Natres’ produksjon på Hemnesberget var formannskapet samlet i selskapets lokale sammen med representanter fra Nordland Fylkeskommune tidlig denne uka.  NFK var representert med Terje Gustavsen og Øyvind Visnes som arbeider med omstilling og næring, og ved fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide. Formannskapet møtte sammen med kommunedirektøren og tidligere fabrikksjef hos Natre, Hans Petter Skjæran.

Etter en omvisning i produksjonslokalene innledet tidligere fabrikksjef, Hans Petter Skjæran bedriften sin historie og dagens situasjon.

Fylkeskommunen redegjorde for sin rolle for å belyse hvilke konsekvenser en nedleggelse av produksjonen på Hemnesberget vil få. Fylkeskommunen koordinerer en minianalyse for å få fram umiddelbare effekter en utfasing vil medføre. Fylkeskommunen har som kjent tidligere bevilget prosjektmidler til en omstilling i kommunen for å se på muligheten til å skaffe flere arbeidsplasser. Minianalysen vil også kunne avdekke hvorvidt kommunen er søkegod på statlige omstillingsmidler. Ett av formalkravene som kvalifiserer til dette er at minimum 150 arbeidsplasser blir direkte eller indirekte berørt.

Tidligere fabrikksjef fulgte opp med å belyse viktigheten av at sentrale personer må arbeide godt sammen både administrativt og politisk for å belyse samfunnsansvaret overfor konsernets ledelse. Derfor er det landet noen konkrete tiltak:

Politisk ledelse i NFK og i Hemnes kommune initierer et møte med styreledelsen i Dovista Norge AS. Dette for å forsøke å få til en dialog for å kunne belyse viktigheten av den lokale arbeidsplassen og hvilke samfunnsmessige konsekvenser det vil kunne medføre. Samtidig samarbeider Hemnes kommune og administrasjon i NFK for å få på plass en snarlig søknad til kommunal- og distriktsdepartementet om statlige omstillingsmidler.

Fylkesrådslederen lover videre at alle som har startet et utdanningsløp i bedriften skal få fullføre dette uavhengig av skjebnen til produksjonen. De vil ha tett dialog om dette med Hans-Petter Skjæran, som har påtatt seg en rolle for å ha en forbindelse mellom den lokale fabrikken og dens eiere.  

På tross av en vanskelig situasjon er det viktig at det jobbes godt mot å få belyst effektene for lokalsamfunnet og at det vurderes gode alternativer, dersom en nedleggelse vedtas i september.