uskole gaup

Mikkel Gaup sammen med elevene fra ungdomsskolen

Før vinterferien var vi på Bleikvassli skole så heldige å få besøk av Mikkel Gaup. Som sikkert de fleste fikk med seg, var han i Korgen i forbindelse med festivalen «Vinterbarn» som gikk av stabelen på Jamtjord i Leirskardalen, lørdag den 25/2. Mikkel besøkte flere plasser i løpet av dagene han var her, men vi i Bleikvasslia fikk ha han her i to dager.

Han holdt også joikekurs for elevene i ungdomsskolen. Han startet med en liten innføring i samisk kultur og joik, før han satte i gang med selve kurset. I begynnelsen var elevene noe reserverte, men ved hjelp av diverse roping, banking, klapping og grimaser, klarte han å rive laus alle elevene i ungdomsskolen og høylytt joiking kunne høres over hele skolen.

Da det ble lunsjtid kunne Mikkel gå til dekket bord som ungdomsskolen hadde satt i stand. På forhånd hadde noen av elevene bakt det samiske brødet Leipje som stekes på takke og fylles med kjøtt, rømme og tyttebær. I tillegg til dette hadde de kokt poteter og laget ekte finnbiffgryte. Mikkel var kjempeimponert over det de hadde stelt i stand og skrøt veldig av maten han fikk.

På slutten av dagen var det framføring av elevenes egenkomponerte joiker i gymsalen, mens Mikkel fortalte og bidro litt han også.

På fredag troppet han opp med turklær og ble med 1.- 7. klasse til køtaplassen, her ble det bål og grilling til lunsj. Inni køta ble det framført en teaterforestilling og vi fikk virkelig oppleve hans fortellerevne og skuespillertalent på nært hold. Med bål i midten og et svakt lys fra taket, ble stemninga helt perfekt for Mikkels historier. Elevene satt som tente lys og syntes det var kjempeartig.

På slutten ble det felles joiking i køta før vi gikk tilbake til skolen for få skrevet autografer og tatt bilder av den celebre gjesten.


Hilsen Astrid Børresen,
Bleikvassli Skole