Utfordrende adferd hos pasienter har vært temaet. De fleste man møter i dette yrket er hyggelige og fornuftige mennesker. Det finnes også syke, forvirrede og engstelige personer som reagerer med adferd som kan være truende og noen ganger støtende eller voldelige. I heimesykepleie og i stell hos pasienter i sykehjem er pleieren ofte alene. Noen ganger kan sikkerheten være truet. Den kunnskapen pleieren har er ofte den lille forskjellen som kan avverge en konfrontasjon. Pasientens beste, og hans behov for pleie og omsorg skal ivaretas på best mulig måte. Likevel må det skje innenfor rammer som også ivaretar kommunens ansatte og deres sikkerhet på en god måte.

 Dette kurset har vært et ledd i det å kvalitetssikre de ansattes kunnskap om temaet og å gi dem  større trygghet i sitt arbeid. Kurset har vært bifalt av tjenestens verneombud. Ledelsen av tjenesten har lagt til rette for at så mange som mulig kunne få delta.

Det var tjueåtte engasjerte deltakere på kurset som gikk over to dager. De var ansatte i ulike deler av tjenesten, og det var assistenter, omsorgsarbeidere og sykepleiere med. Foreleser var Yngve Osbakk som i en årrekke har høstet erfaring som psykiatrisk sykepleier ved Nordland Psykiatriske Sykehus, NPS. Her har han arbeidet ved ulike avdelinger både som pleier og leder. Han delte sine erfaringer og gav begrepet utfordrende adferd en mening. Han oppfordret deltakerne til å sette ord på denne adferden. Etterpå forsøkte han å gi dem et verktøy til å unngå å havne i vanskelige situasjoner. Han var klar på hvem som måtte sette grenser og hvor ansvaret for sikkerhet skal være.

 Dagene var oppdelt i en teoretisk og en praktisk del. Den praktiske delen av kurset var viet til hvordan man skal beskytte seg mot fysiske angrep. Det ble trent på hvordan man kommer seg ut av situasjoner uten å påføre angriperen skade eller smerte. Angriperen er en tenkt pasient som er frustrert, engstelig eller sint. Han mener seg berettiget til å reagere som han gjør. Det å sette grenser eller unnslippe kan være en stor utfordring. Slike episoder kan i ettertid sette spor hos både pasient og pleier. Registrering og bearbeiding av slike hendelser er obligatorisk. Det er en svært viktig del av  vår kvalitetssikring.

 Etter kurset var det samstemt en oppfordring til alle som ikke deltok på dette kurset om å delta på kurset til høsten. Det er relevant for alle ledd av tjenesten. Også ledere oppfordres til å delta. Det blir kjørt en gang til 21. og 22. oktober i Allaktivitetshuset på Hemnesberget.

For Demensteamet i Hemnes,

Stein Solvang, leder