Hemnes- fortsatt en egen kommune i 2035?
Skal Hemnes bestå som egen kommune over tid, må det settes inn tiltak forholdsvis raskt. Dette vil berøre alle deler av kommunens virksomhet. Arbeidet er alt startet opp. I slutten av januar var det en samling på Karihaug, der hele kommunestyret, tillitsvalgte og rådmannens ledergruppe deltok. Alle ønsket at Hemnes skal bestå som egen kommune, og alle erkjente at et slikt mål vil kreve mye arbeid – der omstilling og endring var sentrale begrep. Kommunen må redusere driftsnivået, og det må endres på strukturer.
Omstillingsarbeidet angår alle
Omstillingsarbeidet vil angå alle som er ansatt i Hemnes kommune: alle enhetene, og alle som arbeider der. Det kan medføre at flere får nye oppgaver, det kan medføre endring av arbeidssted for noen, og redusert aktivitet vil kunne føre til oppsigelser. I dag er det ingen som vet hvilke konkrete endringsvedtak som blir fattet. Akkurat nå er det en periode der ulike forslag blir vurdert og utredninger blir foretatt. Dette vil pågå utover vinteren og våren. Det er berammet en ny økonomiplansamling på Karihaug i mars. I tillegg vil kommunestyrets møter utover året bli svært viktige. De større endringene skal behandles der.
Samarbeid og informasjon
I det pågående omstillingsarbeidet er det viktig med tett og god kontakt med de tillitsvalgte. På samlingen på Karihaug (25. – 26. januar) deltok HTV i Fagforbundet begge dagene, og HTV Utdanningsforbundet en dag. I tillegg var alle hovedtillitsvalgte innkalt til møte med rådmannen torsdag 1. februar. Her ble det informert om det pågående arbeidet, og det som planlegges fremover. Det var enighet mellom HTV og rådmannen at det ble laget en fast møteplan fremover vinteren og våren, der en kunne sikre kontakten mellom partene i omstillingsarbeidet. Utenom oppsatt møteplan vil det, dersom behovet oppstår, bli innkalt til ekstra samarbeids-/informasjonsmøter. De tillitsvalgte skal ivareta medlemmenes rettigheter, og de har i den forbindelse også et informasjonsansvar til egne medlemmer.
Informasjonskanaler
Omstilling og endring gir naturlig nok grunnlag for usikkerhet. Arbeidsgiver vil forsøke å få informere jevnlig fremover. Naturlige kanaler for slik informasjon er:
-
Intranett
-
Gjennom avdelings-/personalmøter
-
Gjennom tillitsvalgtapparatet
Viktig:
Dersom du mener at det er mangel på informasjon om det pågående omstillingsarbeidet, er det svært viktig at det meldes fra om dette. Det gjør du ved å ta kontakt med nærmeste leder, eller tillitsvalgte. Innspill som går på mangel på informasjon skal prioriteres.
Det er arbeidsgiver som har hovedansvaret for å informere om arbeidet og status i en omstillingsprosess, jf. kommuneloven § 23 og Hovedavtalen del B § 2.
Rådmannen