Dette kom på toppen av en allerede krevende situasjon der kommunen hadde mistet så mange arbeidsplasser at Nordland Fylkeskommune støttet opp med å bevilge 6 mill. kr til et omstillingsprogram. Nedgangen i sysselsetning i perioden 2017- 31.12.22 var på 198 personer.

Heldigvis ble NCP kjøpt opp av lokale eiere, og produksjon er startet opp igjen. I forkant av dette, ble det avholdt et hastemøte i formannskapet som vedtok å bevilge en halv mill. i støtte. Foreløpig er bemanningen redusert i forhold til situasjonen før konkursen.

Når det gjelder NATRE har Nordland fylkeskommune vært en viktig medspiller. Fylkesrådsleder Elin Eide m/ stab har, sammen med kommunen, deltatt i to møter med konsernledelsen i Dovista. Møtene har dreid seg om oppfølging av de ansatte og spørsmål rundt fremtidig eierskap av lokalene på Hemnesberget. Det er nedsatt en arbeidsgruppe bestående av kommunen, fylkeskommunen og Dovista med mål om å foreslå en løsning på dette spørsmålet.

Fylkeskommunen har vært en viktig medspiller i diskusjonen om etablering av nye arbeidsplasser som erstatning av de som går tapt nå. Heldigvis er dette en sak som også følges opp på nasjonalt nivå. Forrige lørdag besøkte kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik NATRE på Hemnesberget. I møte med fylkeskommune og kommune var han meget lydhør og løsningsorientert.

Statsråden har fulgt opp saken usedvanlig raskt. Allerede i dag møtte en stor delegasjon fra fylkeskommune og kommune statsråden med administrasjon, i kommunaldepartementet. I møtet redegjorde Hemnes kommune for situasjonen i et femårs perspektiv, og påpekte spesielle forhold i kommunen som mangelen på offentlig kommunikasjon til regionsenter. Det var en god dialog i møtet der spørsmål ble besvart. Til slutt oppsummerte Statsråden. Han ga klare signaler om at dette var en prioritert sak også for departementet. Etter møtet satte administrativt ansatte seg ned for å lage en skisse til oppfølging.

Fra Hemnes kommune møtte: Ordfører Paul Asphaug, kommunedirektør Amund Eriksen, prosjektleder utviklingsprosjekt Karl Johan Lenningsvik og Hans-Petter Skjæran som ressursperson. Fra fylkeskommunen møtte fylkesrådsleder Elin Eide, politisk rådgiver Andreas Flåm og Øyvind Visnes fra næringsavdelingen.