I forbindelse med jubileumsfeiringen til Det norske hus reiste 5 musikere fra Vefsn og Hemnes til Gornji Milanovac i Serbia i uke 39.


Konsert ved Det norske hus

Vefsn var representert med Toril Fosby (trompet) og Marit Thrana (sang), fra Hemnes deltok Arvid Martinsen (trombone), Ragnar Meidell (saksofon) og Jon Ervik (trompet).

Etter en lang reisedag ankom vi Milanovac natt til tirsdag 25/9. Dagen etter møtte vi 7 musikere fra Serbia. Der var Dragutin Pavlovic (fiolin), Mirko Scepanovic (trommer), Katarina Jovkovic (sang), Kristina Kovacevic (fløyte), Dusan Zivkovic (bass), Petar Milinkovic (keyboard) og Milorad Petrovic (gitar). Etterhvert fikk vi også med Ramon Hamel på perkusjon.

Til sammen dannet vi et serbisk/norsk orkester. Repertoaret hadde sitt utspring i serbiske og norske folketoner. Etter to prøvedager var det klart for første konsert . Den ble holdt i salen på Det norske hus, og var en åpen konsert for byens innbyggere. Neste dag reiste vi til Koceljeva, som ble en varm opplevelse da gradestokken hadde krøpet godt over 30 grader.

Vi fikk selvsagt også smake på en del av delikatessene som ble bydd fram på festivalen. Lørdag 29/9 var det klart for den store jubileumsfeiringen på Det norske hus. Feiringen startet med framføring av den serbiske og den norske nasjonalsangen. Vi fra Norge hadde øvd inn «Ja vi elsker» a cappella, og den ble framført på terrassen utenfor restauranten hvor det var rigget til en utescene. Etter at alle høytideligheter og jubileumsmiddag var gjennomført, spilte vi konsert ute på terrassen. Denne konserten markerte avslutningen på jubileumsfeiringen.

Vi hadde noen fantastisk flotte dager i Serbia sammen med våre musikerkolleger der. En stor takk til dem .Det jobbes med å invitere de til Norge ved en passende anledning. Vi vil også rette en stor takk til Marko Karalejic og Nikola Tomasevic som hjalp oss med store og små utfordringer i hverdagen. 

Takk også til Dragan Markovic for hans gjestfrihet og flotte guiding tilbake til Beograd.