Bilde1.jpg
NGU kartlegger Norges geologi og sprer kunnskap om den. Kartleggingen foregår både på bakken, fra lufta og til sjøs, og krever i stor grad spesialutstyr. Nå er NGU i gang med å utføre geofysiske målinger fra helikopter over Bleikvasslia og Okstindan. Helikopteret vil fly i parallelle linjer i retning øst-vest, ca. 75 meter over bakken og i en fart på ca. 100 km i timen. Arbeidet vil pågå to-tre uker.

- Hovedhensikten med målingene er å kartlegge geologien generelt, og å se nærmere på hva som finnes av cesium 137 etter Tsjernobyl ulykken i 1986. I det aktuelle kartleggingsområdet finnes det verneområder både med og uten begrensninger på lavtflyging. Det er nødvendig å foreta målinger også over verneområder, slik at vi får et sammenhengende bilde av geologien i området. Bedre geologisk kartlegging er også et av formålene med vern av disse områdene, forteller seksjonsleder Marco Brönner ved NGU. 

NGU vil utføre målingene i nært samarbeid med lokalbefolkningen. Dersom målinger fra helikopter er uforenlig med annen aktivitet, ønsker vi å bli kontaktet slik at vi eventuelt kan justere gjennomføringsplanen.

Arbeidsteamet består av ansatte fra Pegasus Helikopter og NGU. Arbeidet er væravhengig, og vi gjennomfører ikke målinger fra helikopter ved tåke, regn, snø eller sterk vind. Hvis solaktivitet gir forstyrrelser i magnetfeltet, blir det heller ikke foretatt målinger.


Kontaktpersoner:
Marie-Andrée Dumais senioringeniør, NGU
Mobil: 95 43 47 92
E-post: marie-andree.dumais@ngu.no

Marco Brönner, seksjonsleder,NGU
Mobil: 48 60 76 96,
E-post: marco.bronner@ngu.no