Verdt et besøk

Gullsmed Merete Mattson
(Hemnesberget)
Gullsmed Merete Mattson holder til helt nede i sjøkanten på Hemnesberget. Her designes og produseres det smykker på bestilling fra, og i samarbeid med kunden. Mattson henter inspirasjon til sin produksjon i den nordnorske naturen, deriblant nordlyset, polarsirkelen og midnattssolen. I butikken er det i tillegg utsalg av lokal glasskunst, keramikk, fotografikk, skulpturelle veggbilder i ull og piercingsmykker. I juni 2015 åpnet Merete café Sans i tilknytning til butikken. Den ble i 2020 overtatt av Sandra og døpt om til Lille havfruen Kafé, men man kan fremdeles nyte et lett måltid eller noe godt å drikke inne i galleriet eller ute i solveggen med utsikt over fjorden. Se fin omtale av Merete Mattson i Scan Magazine (juni 2015).

Merete Mattson 75 19 19 10 - 90 17 62 56
www.gullblom.com


 

Mileperlen
(Hemnesberget)
Mileperlen er et bygg med lang historie, kun to minutters gange fra sentrum på Hemnesberget. Den eldste delen av bygningen er fra begynnelsen av 1900-tallet. Huset har eget galleri og studio for kunstner Yvonne Rosten, som også er eieren. Her tilbys det i tillegg overnatting i romslige og kunstnerisk utsmykkede rom. Huset er under stadig renovasjon, og vil etterhvert tilby totalt 9 rom. Hotellet tar imot gjester hele året allerede. Huset har også møterom, utstillingslokaler og restaurant, og passer ypperlig til kurs og møter. Galleriet er ofte åpent under Båt- og Fjordfestivalen og Hemnesjazz, men Yvonne tar gjerne i mot besøk i galleriet utenom festivalene også, det er bare å ringe og avtale direkte med henne. 

Yvonne Rosten 97 17 68 24
www.mileperlen.com

 

Hemnes krigshistoriske museum og bunkers fra krigen
(Korgen og Hemnesberget)
Hemnes krigshistoriske museum er et privat krigsmuseum med innholdrik samling og kunnskapsrik formidler. Kontakt Geir Valla for omvisning.
Tettstedet Hemnesberget har en rik historie fra krigen, bl.a. ligger hurtigruteskipet "SS Nordnorge" på dypt vann vei kaia på Hemnesberget, hvor den ble senket under krigshandlinger i mai 1940. Ikke langt fra kaia ligger en godt bevart bunkers som det er mulig for grupper å besøke for å høre mer om krigens herjinger her i området. Se også info om Blodveien på denne siden. 

Hemnes krigshistoriske museum v/ Geir Valla 75 19 70 62 - 41 47 15 03
Bunkersen på Hemnesberget v/Kåre Børli - 979 76 153
 

Kråkeslottet A/S
(Hemnesberget)
Butikk med sjel på Hemnesberget, drevet av kreative damer som skaper og syr unike, funksjonelle plagg i spennende design. Her selges bl.a. egendesignede klær, tilbehør, pyntegjenstander og kaffe.

Anne-Lise Larsen 75 19 30 15
www.krakeslottet.no
 

Albertines Hus
(Hemnesberget)
Hjemmekoselig restaurant med kjærlighet for lokalmat. Galleri med sør-samisk/umesamisk kunst. Sporadisk åpen restaurant. Arrangement og servering på bestilling for grupper. Hvis noen ønsker å se utstillingen av samisk kunst utenom åpningstidene, er de hjertelig velkommen til å ringe for å avtale tid. Se forøvrig artikkel om kunstneren her.

Anne Grete Langseth - 482 83 644
Facebook: Albertines Hus

---

Blodveien over Korgfjellet
(Fra E6 i Korgen i Hemnes til E6 ved Osen i Vefsn)
Den 23. juni 1942 ankom krigsfanger fra Jugoslavia fangeleirene i Osen og på Fagerlimoen i Korgen. Disse fangene bidro til bygging av infrastruktur i Norge under ledelse av den tyske okkupasjonsmakten og hele 646 krigsfanger måtte bøte med livet for å bygge veien over Korgfjellet. Sammen med Vennskapssambandet Norge–Vest Balkan har kommunene Hemnes og Vefsn, i anledning 75 års markeringen for fangenes ankomst, satt opp sju infotavler over Korgfjellet som hver og en forteller en del av denne grusomme historien. Som en kontrast til den mørke historien, kan man på en finværs dag nyte utsikten over Okstindan og Svartisen fra toppen av Korgfjellet p 555 m.o.h.
  

Gårdsmuseet i Utigarden​
(Bleikvasslia)
Utigarden er et av de eldste brukene i bygda, det ble tatt opp tidlig på 1700-tallet. Ved siden av jordbruket var det mange virksomheter knyttet til Utigarden. I ulike epoker har det vært poståpneri, kolonial, telefonsentral, skysstasjon og kafe. I tunet står en gammel årestue som består av to deler, eldhus med åpen grue og masstue. Med utgangspunkt i eldhuset bygde søstrene Maren (Malla) Lorentsen (1888-1971) og Ragna Lorentsen (1883 – 1980) opp en bygdesamling, et arbeid som startet allerede på 1930-tallet. Gjenstandene ble katalogisert og systematisert i årene etter krigen og det er derved en sammenhengende kulturvernhistorie på 80 år i bygda. Samlingen er spesiell både på grunn av sitt omfang, og det at samtlige gjenstander har sin historie fra Utigarden. Dagens eier viser gjerne fram samlingen, det er bare å ta kontakt for å avtale tidspunkt. 

Torbjørn Bleikvassli, 976 33 077
 

Sørfjelltunet  - en fin stopp langs Villmarksveien - hedra med Olavsrosa i 2017
(Bleikvasslia)
Sørfjelltunet i Bleikvasslia og Bleikvassli Bygdelag ble i 2017 tildelt Olavsrosa for formidling med kvalitet og engagement, for ivaretaking av internatskolen, for å ha gjenskapt en Sørsamisk boplass og for videreføring av en spennende matkultur. Gammelskola, som i dag brukes til café og forsamlingshus, var tidligere bygdas internatskole i perioden 1920 - 1955. På Køtaplassen er det satt opp en stor køte og flere samiske bur, bl.a. et bur fra tidlig på 1800-tallet. Både burene og køta er åpne for allmenheten og ligger vakkert til ved elva like nedenfor Gammelskola. Her kan man bade, fiske, klatre, leie kano og lage bål i gapahuken. På gammelskolen er det onsdagskafé hele året. Om sommeren er det ofte kamkakebaking og kaffeservering ved Gammelskola og i de tilhørende bakstehusene i juli.

Bleikvasslia Bygdelag ved Olav Mastervik - 993 84 072
 

Inderdalen Gård
(Brygfjelldalen)
Innerst i Brygfjelldalen, der kjørbarvei slutter, starter DNT-løypa inn i Okstindan midt i tunet på den gamle idylliske fjellgården Inderdalen Gård. Gården ligger på 342 m.o.h. og er ikke lenger i drift. I 2012 startet gårdens etterfølgere en omfattende restaurering av gamle bygninger og gjenstander, og siden den gang har de også kartlagt gårdens historie tilbake i tid og gått på skattejakt i egne bygninger. Er du heldig å få med deg en av de åpne dagene med café og gårdsbutikk, deler de gjerne denne skatten og historien med andre. Her arrangeres både adventscafé, påskecafé og sommercafé og i tillegg tar vertskapet i mot grupper for omvisning og bespisning. Gården ble tildelt Nordland Fylkes kulturlandskapspris i 2019.

Ann Synnøve Albertsen
Facebook: Inderdalen Gård 

 

Helgeland Museum, avdeling Hemnes
(Hemnesberget, Bjerka og Leirskarddalen)
Det er flere godt bevarte museumsbygg i Hemnes og Helgeland Museum tilbyr omvisning etter avtale på Per Smedstua, Kirkebua og Ranheimbrygga på Hemnesberget, på Bjerka Bygdetun og i Eldhuset på Jamtjorden i Leirskarddalen. Bjerka Bygdetun er betjent om sommeren. Se mer info under fanen Severdigheter.

Sissel Lillebjerka, 948 99566
Helgeland Museum avdeling Hemnes

 

"Remi Ketil" og båtbyggertradisjoner i Hemnes
(Hemnesberget)
Hemnes er rik på båtbyggertradisjoner og man regner at opp mot 300.000 båter er produsert i Hemnes siden 1850. Hemnes Båtbyggerhistoriske forening hentet i 2016 hjem en 64 fot fiskebåt fra Meløy som ble sjøsatt fra Rana Skipsbyggeri AS på Hemnesberget i 1967. Båten het da "Skarsfjord", men har nå fått tilbake sitt opprinnelig navn "Remi Ketil" Et møysommelig arbeid med å restaurere båten pågår nå i regi av Hemnes Båtbyggerhistoriske forening, og de har spennende planer for framtidig bruk. Allerede nå er det mulig å ta medlemer av foreningen ut på turer fra bl.a. Mo i Rana til Hemnesberget, noe som fint kan kombineres med formidling av båtbyggerhistorie på idylliske Lapphella og god mat fra en av de lokale tilbyderne. Ta kontakt med foreningen for medlemskap og turer. 

Hemnesberget Båtbyggerhistoriske forening v/Svein-Erik Hjerpbakk - 414 78 342 eller Stein Dahlberg på tlf +47 907 60 837 
Facebook: Hemnes Båtbyggerhistoriske Forening

 

Svartebukta og vandresti langs Røssåga
(Korgen)
Parken i Svartebukta ligger sentralt til i Korgen, like ved Røssåga og Samfunnshuset. Her er det tilrettelagt med grill, benker og bord, wc, lekeapparat for de minste og overbygd scene for festlige anledninger. På en fin sommerdag er det populært med piknik i parken og en spasertur på promenaden langs Røssåga bort til Korgen Camping, hvor man i sesongen (juli og august) kan følge med på om de mange laksefiskerne får storlaks på kroken. 

 

Røssvassdammen og Statkrafts Regionssentral for Nord-Norge
(Bleikvasslia og Korgen)
Like ved Bleikvasslia, langs Villmarksveien, kan man stoppe og ta en fottur opp på den mektige Røssvassdammen. Dammen sto ferdig i 1957, er 300 meter lang og 15 meter høy, og demmer opp Tustervatnet slik at dette kommuniserer med Røssvatn med et magasinvolum på 2,35 milliarder kubikkmeter. I overflateareal er Røssvatnet Norges nest største innsjø. Magasinet er inntaksmagasin for Øvre Røssåga kraftverk hvor vannet blir ført videre til Nedre Røssåga kraftverk før det ved Korgen blir ført ut i Røssåga og Sørfjorden. Ved foten av Korgfjellet ligger Statkrafts Regionssentral for region Nord-Norge, hvor Statkraft nå utvider og rehabiliterer Nedre Røssåga vannkraftverk for to milliarder kroner. For gruppeomvisning i kraftverket, ta kontakt med Statkraft.

Statkrafts hovedkontor - 24 06 70 00 
Øvre Røssåga Kraftverk
Nedre Røssåga Kraftverk
 

Villmarksveien 
(Korgen - Bleikvasslia - Hattfjelldal - Fiplingdalen - Majavatn)
Som et alternativ til E6 mellom Majavatn i sør og Korgen i nord, kan man kjøre Villmarksveien, en asfaltert veistrekning på rundt 140 km som slynger seg gjennom fjell- og skogsbygder og passerer Okstindan, Røssvatnet og Børgefjell. Veien er smalere og mindre trafikert, og selv om den ikke er lengre enn alternativet på E6, må man regne noe lengre tid. Infotavler med kart er satt opp ved E6 både i sør- og nordenden, samt at det er små infotavler ved interessante stoppesteder langs veien.

NAFs beskrivelse av Villmarksveien
 

 

Tips en venn  Skriv ut
Levert av CustomPublish AS