Vaksinering i Hemnes kommune

Vi åpner nå for påmelding til vaksinering for alle kommunens innbyggere over 18 år som på grunn av sin helsetilstand har økt fare for alvorlig sykdomsforløp ved smitte av Covid-19.

Det er også fortsatt mulig for alle over 65 år å melde seg på til vaksinering.

Risikogruppene defineres nedenfor.

Annen svært alvorlig sykdom kan også gi økt risiko for alvorlig forløp av covid-19. Vaksinasjon i slike tilfeller vurderes individuelt av lege. Ta kontakt med din fastlege dersom dette kan være aktuelt for deg.

I enkelte tilfeller kan det også etter vurdering av lege være aktuelt med vaksine til noen unge mellom 16-18 år. Dette gjelder først og fremst ungdommer som har alvorlige og komplekse nevrologiske sykdommer eller medfødte syndromer, men også sykdommer og tilstander med særlig høy risiko kan vurderes individuelt. Vi ber om at påmelding av disse gjøres i samråd med fastlege eller barnelege.

I påmeldingskjemaet må du bekrefte at du tilhører en av risikogruppene, eller at du er over 65 år.

Av personvernhensyn er risikogruppene kun inndelt i Kategori 1 «høyrisiko» og Kategori 2 «øvrig risiko». Det er viktig at du krysser for riktig gruppe, slik at prioriteringsrekkefølgen blir lik de sentrale anbefalingene. Listene vil så langt det er mulig bli sammenholdt med lister fra kommunens fastleger, der det er gjort vurdering på hvem som faller inn under hvilken kategori.

For de av kommunens innbyggere som har fastlege i annen kommune, vil det ikke være behov for legeerklæring/bekreftelse fra denne for å kunne melde seg på til vaksinering. Ved tvil om grunnlaget for å defineres inn i risikogruppene, eller ønske om vurdering av egen helsetilstand, ber vi om at dette avklares med fastlege før påmelding.

Det er frivillig å ta vaksinen, men vi anbefaler alle å ta en avgjørelse basert på riktig grunnlag. Grundig informasjon om vaksinene og vaksinasjonsprogrammet finnes her.

Vi vil så snart som mulig komme ut med nærmere informasjon om tildeling av timer for vaksinering.

Risikogrupper

Personer med sykdommer/tilstander som nevnt nedenfor er definert som medisinske risikogrupper og vil bli prioritert i vaksinering.

Kategori 1:

Sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp uavhengig av alder (prioriteres for vaksine sammen med øvrige i gruppe 4):

  • Organtransplantasjon 
  • Immunsvikt  
  • Hematologisk kreftsykdom (blod/lymfekreft) siste fem år  
  • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
  • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, Downs syndrom)  
  • Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon  

Påmeldingsskjema - Kategori 1

 Kategori 2: 

Øvrige underliggende sykdommer/tilstander som kan gi økt risiko (prioriteres i aldersbestemte grupper, gruppe 5-7):

  • Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon  
  • Immundempende behandling som ved autoimmune sykdommer  
  • Diabetes  
  • Kronisk lungesykdom, inkludert cystisk fibrose og alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider eller steroidtabletter siste året  (steroider = kortison)
  • Fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere 
  • Demens  
  • Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)  
  • Hjerneslag  

Påmeldingsskjema - Kategori 2

Detaljert informasjon om sykdommer/tilstander som kan gi økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, fins her: